Autovrije Zondag

In 2015 hielden niet minder dan 42 steden en gemeenten, grote en kleine, een Autovrije Zondag of Autovrije Zaterdag. Dat mag geteld worden als een nieuw record. Daarnaast waren er nog eens 5 lokale acties van organisaties die het aantal locaties aandikten tot 47. De vijftig ligt voor volgend jaar in het verschiet. 

Overal zagen we erg veel sfeer en gezelligheid. En op de meest attractieve locaties zagen we érg veel mensen, te voet of met de fiets, of een ander voertbewegingstoestel. Her en der kwam ook de rollator duidelijk in het straatbeeld. op verschillende plaatsen zien we een evolutie naar de zaterdag en zelfs meerdere momenten in het weekend met autovrije locaties.

Trendsetters en goede voorbeelden zijn erg belangrijk. In Brussel fietste de Koninklijke familie naar goede gewoonte mee en her en der kwamen politici te voet of met de fiets buiten.

De belangrijkste aanwezige voor de editie van 2015 was waarschijnlijk: de zon. Die was werkelijk op elk van de Autovrije Zondagen op afspraak dit jaar en zorgde net voor dat tikkeltje extra!

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) berekende ondertussen wat nu de effecten van de autovrije zondag zijn op de luchtkwaliteit in de stad. je kan lezen via deze link

Alvast bedankt aan alle steden, gemeenten, organisaties en vrijwilligers om van de editie van 2015 een feest te maken!