Bakfietsbarista op zondagochtend

05.04.2018
bakfietsbarista

Het stationsplein van Gent-Sint-Pieters biedt sinds enkele jaren een leuk extraatje op zondagochtend. Een charmante biomarkt strijkt elke week neer op het bekende pleintje met de fontein vlak voor de ingang van het station. Heel wat buurtbewoners komen er op zondagochtend inkopen doen. De groente- en zuivelboeren kennen veel klanten intussen persoonlijk. Sinds kort kreeg de biomarkt er een nieuwe bewoner bij: Laura met haar koffiebakfiets (of ook: Laura Latté). Ook voor wie op zondagvoormiddag de trein moet nemen is de markt dus een echte aanrader.

We ontmoetten Laura onlangs op de eerste mooie en warme lente-ochtend van het jaar. Niet ideaal voor een rustig gesprek want er staat een hele rij koffie-lustigen aan te schuiven bij Laura’s bakfiets. Of versgeperst sinaasappelsap-lustigen. Want ze had ook een fruitpers bij. De sinaasappels kocht ze bij het kraam van de groente- en fruitboer die naast haar staat op de markt.

Wanneer de stroom klanten even opdroogt vragen we Laura waar ze eigenlijk vandaan komt met haar fiets, benieuwd naar het aantal kilometers die ze aflegt met haar bakfiets vol koffie en melk. Ze komt van de Gentse buurt de Brugse Poort, en dat is naar het Sint-Pieters station toch een viertal kilometer trappen. Met naast veel koffie en melk ook een zwaar kaliber koffiezetapparatuur in de bak is elektrische aandrijving van de fiets geen overbodige luxe.

Maar hoe kom je erbij om elke zondagochtend in alle vroegte met een bakfiets naar de markt te trappen om bekertjes koffie te verkopen? Een uit de hand gelopen hobby, zo blijkt. Laura was altijd al een fervente fietser, en vatte de voorbije jaren ook een voorliefde voor goede koffie op. Tijdens de week beoefent ze een andere job, maar tijdens het weekend verpopt ze met veel plezier tot koffiebarista Laura Latté. Twee passies gecombineerd tot een tof bijberoep! Ook het contact met klanten is heel leuk, de meeste mensen zijn ontspannen en goed gehumeurd op zondagochtend.

Laura’s cliënteel bestaat uit de vaste klanten van de biomarkt, buurtbewoners, toevallige passanten die net van de trein stapten, toeristen voor wie het marktje hun eerste kennismaking met Gent is, tot NMBS personeel met nood aan een pauze. Laura’s aanwezigheid op de markt versterkt duidelijk de sociale cohesie: bekenden en onbekenden drinken samen koffie aan haar statafeltjes, met een koekje erbij.

klanten

Laura besteedt veel aandacht aan de ecologische en sociale aspecten van koffie drinken. Haar koffie is fair trade en biologisch. Bovendien krijg je 50 cent korting wanneer je je eigen koffiekop van thuis meebrengt, want dat bespaart een hoop afval. En er werd uiteraard geen CO2 uitgestoten om je koffie naar de markt te brengen. Way to go, Laura!

Foto's: Laura Latté