Dit was de week van de Mobiliteit: "Was het maar elke dag Strapdag!"
Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'
Vrijdag 22 september, op Strapdag in Destelbergen
Vrijdagmiddag, kwart na één. Net op het moment dat de bel klinkt om een einde te maken aan de middagpauze vallen dikke druppels uit een donkergrijze wolk boven de speelplaats van basisschool Pius X in Destelbergen. Rijen kinderen haasten zich naar hun klassen om hun jas en fluovestje te halen. Want deze namiddag is anders dan andere vrijdagmiddagen. Ze gaan met de hele school op stap door het dorp. Van de kleinste kleuters tot de opgeschoten zesdeklassers.
Lange slang, boter in de pan
“Wij zijn niet bang van een beetje regen. Wij zijn niet bang van een beetje regen,” klinkt het over de speelplaats, terwijl de juffen en de meesters de juiste opstelling voor de lange kinderketting maken: de ukjes van de eerste kleuterklas krijgen elk een handje van een van de grote meisjes of jongens uit het zesde leerjaar. De vijfde klas ontfermt zich over de 2de kleuterklas enzovoort. En dan trekt de lange slang zich op gang, langs het achterpoortje van de school. Van zoveel fluo gaat zelfs de zon weer schijnen! De kinderen stappen fier door de woonwijk. De buurtbewoners kijken even bevreemd op: zoveel kinderen te voet op straat?
Een kind roept: “‘t is Strapdag vandaag!”
Kinderen aan het woord
Onderweg vraag ik aan een paar kinderen hoe zij naar school komen. Op Strapdag én op gewone dagen. Heel wat kinderen komen regelmatig met de auto naar school. Voor Strapdag hebben ze zélf geregeld dat ze vandaag met de fiets konden komen. Louis (zesde leerjaar): “Ik woon in Zottegem en ik kom normaal altijd met de auto naar school. Mijn mama werkt hier in de buurt. En mijn mémé woont hier. Omdat het Strapdag is had ik gevraagd of ik niet bij meme mocht blijven slapen. Zo kon ik vanmorgen samen met mijn mémé naar school fietsen. Als ‘t aan mij lag, was het elke dag Strapdag.”
Een ander geluid bij klasgenoot Sieben: “Ik fiets elke dag want ik hou van sport en bewegen. Hoe meer ik fiets hoe langer onze aarde bestaat. Ik doe daar echt mijn best voor. Van mijn mama mag ik met een vriendje naar school rijden sinds ik 10 jaar ben. We wachten op elkaar. Als het regent dan komt hij soms met de auto, maar ik rij al-tijd met de fiets.”
Het hele jaar rond
Terug op school verzamelen alle kinderen op de grote speelplaats. Samen met hun leraars dansen ze drie keer achter elkaar op het Straplied. Een springende fluomassa met lachende gezichten en armen die in de lucht zwiepen. Ik kan me levendig gelijkaardige taferelen voorstellen op de 1300 andere Strapscholen in Vlaanderen.
Strapdag is voor deze school een jaarlijkse traditie. Juf Ilse van het eerste leerjaar vertelt:
“We doen op onze school veel rond verkeer en mobiliteit. Dat is een thema waar in de klassen heel het jaar door op wordt gewerkt. We koppelen dat meestal aan acties als Sam de Verkeersslang, de flitsactie of de Strapdag. Fluovestjes zijn voor ons heel belangrijk. Alle kinderen moeten er een dragen en elke klas heeft er ook voor als ze op stap gaan. Maar ook duurzaamheid is echt een thema dat hier leeft.”
En... in minstens 1300 andere scholen in Vlaanderen. Dat zijn heel wat kinderen die het goede voorbeeld geven. Een prachtige afsluiter voor deze intense Week van de Mobiliteit.
Photo credits: Hanne Van Herck