Goedopweg 3.0: A Tribe Called Transport

27.05.2021

Digitaal is niet meer weg te denken uit ons leven. We beschikken vandaag over heel wat apps, data en informatie die ons kunnen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven. Met Goedopweg 3.0: A Tribe Called Transport wil Mpact tonen dat de technologische evoluties binnen mobiliteit hand in hand kunnen gaan met sociale innovatie en lokale duurzaamheid. 

 

Hoe willen we dit doen?

Logo ATCT

Via ons jongerenplatform, A Tribe Called Transport. Dit is een platform dat dient om studenten nieuwe technologieën binnen de duurzame en gedeelde mobiliteit te laten verkennen. Sinds de lancering van het platform in september 2019, heeft Mpact al enkele leuke stappen ondernomen (podcasts, websitesurveyLost Lectures, #Mobilitytalks). Waar we tot nu toe hebben ingezet op het verwerven van inzichten in de mobiliteitsnoden van studenten en het creëren van bewustzijn rond nieuwe technologieën, willen we voortaan de studenten ook aanmoedigen om zelf nieuwe oplossingen te bedenken en te experimenteren met alternatieve (lees: duurzame en gedeelde) vervoersopties.

 

Wat doen we in de loop van het jaar?

Doorheen het jaar kan je op verschillende manieren in contact komen met A Tribe Called Transport van Mpact:

  • Volg ons op sociale media (Instagram, Facebook, Twitter)
  • Lost Lecture: Een Lost Lecture is een interactieve gastles waarin studenten in dialoog kunnen gaan met experts over diverse mobiliteitsthema's. Studenten krijgen niet enkel de nodige input en ruimte om kennis te maken met dit thema, maar ze worden ook gestimuleerd om kritisch te kijken naar deze nieuwe ontwikkelingen. Ben je student? Of een student die zo een Lost Lecture wil aanvragen? Vraag jouw Lost Lecture aan via deze link.
  • Laat je begeleiden: A Tribe Called Transport kan je begeleiden in het schrijven van een paper, bachelorproef of thesis over de impact van nieuwe mobiliteitsoplossingen, zoals autonoom wegtransport. Contacteer ons voor meer informatie.
  • Ontwikkel je idee: Heb je een idee over innovatie en duurzame en gedeelde mobiliteit en wil je dit verder uitwerken? Laat het ons weten, dan helpen wij jou verder!
  • Test je kennis: Hoeveel weet jij over mobiliteit? Speel onze quiz!
  • Jouw artikel/blog op de site: Wil je graag een blogartikel schrijven voor op onze website? Nice! Stuur maar door!
  • Deel jouw mening via #Mobilitytalks: Heb je een mening over een mobiliteitsprobleem en wil je dit graag delen en aftoetsen met een breder publiek? Meld je dan aan voor #Mobilitytalks voor een gesprek van niet langer dan 10 minuten. 
  • Nieuwsbrief ontvangen: De beleidsnieuwsbrief van Mpact informeert je over events, publicaties en ontwikkelingen binnen de wereld van gedeelde mobiliteit.

 

Wat doen we tijdens en na De Week van de Mobiliteit?

Tijdens de Week van de Mobiliteit zet Mpact nieuwe en alternatieve vervoersopties in de kijker. Uit ons eerder onderzoek blijkt dat studenten weinig tot geen mening hebben over gedeelde mobiliteit. Daarom willen wij tonen waarom en welke gedeelde en duurzame vervoersopties een meerwaarde kunnen betekenen voor studenten. We doen dit via interviews in #Mobilitytalks, maar ook via digital content op maat van studenten.

Na de Week van de Mobiliteit start onze internationale student challenge. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat studenten vooral drempels ervaren tijdens ritten naar hun campus. In plaats van een oplossing te zoeken voor hen, laten we met Mpact de studenten zelf een oplossing creëren voor de mobiliteitsproblemen die ze ervaren. De challenge luidt als volgt: Hoe kunnen we de mobiliteitservaring van studenten tijdens hun ritten naar de campus verbeteren? Verschillende (internationale!) hogescholen en universiteiten kunnen deze challenge voorleggen aan hun studenten. De studenten kunnen vertrekken vanuit hun eigen ervaringen of andere drempels die ze ervaren tijdens hun rit naar de campus. Belangrijk is dat de oplossing kan toegepast worden op lokaal niveau. Wil jij samen met jouw mede-studenten deelnemen aan de internationale student challenge? Laat iets weten via [email protected]

 

 

ATCT - auto