TreinTramBus-Wandeldag

14.07.2020

Groene Halte Wandeling

Hou je van wandelen en ben je een fervent openbaar vervoergebruiker? Met onze Groene Halte wandelingen kan je beide passies combineren: een Groene Halte wandeling is een wandeling waarbij start en aankomstpunt  twee verschillende OV-knooppunten zijn. Tussen de twee punten volg je een route die je nieuwe stukjes belgië laat ontdekken.

Tijdens de Week van de Mobiliteit  vinden op zaterdag 19 en zondag 20 september 2020 tevens de TreinTramBus wandeldagen plaats. We willen mensen kennis laten maken met het concept van onze Groene Halte wandelingen door samen in groep en onder begeleiding van één van onze vrijwilligers een wandeling af te leggen.

In 2004 startte TreinTramBus (toen nog als de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers) met het concept Groene Halte. Het idee is eenvoudig: je reist met het openbaar vervoer naar Groene Halte A, waar een wandeling ‘in rechte lijn’ vertrekt. Op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer. Beide haltes worden aangeduid als ‘Groene Halte’. De wandelingen wijken dus af van de typische luswandelingen waarbij de auto vaak als voor- en natransportmiddel wordt gebruikt. Het Groene Halteproject wil dan ook de rol van het openbaar vervoer in de recreatieve verplaatsingen stimuleren. De eerste Groene Haltewandeling in Vlaanderen, was de Uitkerkse Polder in Blankenberge. Na dit succesvolle proefproject ontstond in 2006 in elke Vlaamse provincie een Groene Haltewandeling. Intussen staat de teller al op 54 wandelingen, zowel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Groene Haltewandelingen leiden je langs de mooiste natuurplekjes in Vlaanderen. Daarenboven verplaats je je op milieuvriendelijke wijze: wandelen in combinatie met openbaar vervoer. Op milieuvlak vormt openbaar vervoer een uitstekend alternatief voor de wagen. Een bus, tram of trein vervoert vele passagiers tegelijk en stoot per persoon minder uitlaatgassen uit. Groene Halte is dus niet enkel gezond voor jezelf, maar ook voor het milieu!

Ben je verkocht en wil je zelf alle Groene Halte wandelingen ontdekken? Op de website www.groenehalte.be vind je meer info over de mogelijk routes. Leden van TreinTramBus kunnen de online brochures raadplegen en de fysieke brochures aan een voordelige prijs aankopen.

 

Groene Halte Wandeling

Zelf een wandeling organiseren?

Neem je daarbij ook nog graag mensen mee uit op een wandeling? Dan zit je hier helemaal op de juiste plaats! Met een handige gids bieden we de vrijwilligers immers alle informatie om zelf een Groene Halte wandeling te organiseren. Waar moet je aan denken? Wie kan je bij de organisatie helpen?  En de handige checklist achteraan, helpt je het overzicht bewaren. In deze gids vind je alle info om zonder zorgen op tocht te kunnen gaan.

Wil je zelf een wandeling organiseren? Neem even contact op met het TreinTramBus team op mattijs.verhelst@treintrambus.be voor de uitwerking. Ook als niet lid van TreinTramBus kan je een wandeling organiseren. Voor meer info en ondersteuning: geef een seintje!

Of gewoon gezellig meewandelen?

op de pagina van zoek acties vind je de wandelingen die bevestigd zijn terug. Laat ons kort even weten dat je zal deelnemen, zodat we een idee krijgen hoeveel mensen we per wandeling mogen verwachten, en we je op de hoogte kunnen houden van last minute veranderingen. Dit kan via mail (aan info@treintrambus.be), via onze facebookpagina of via dit formuliertje (komt samen met de eerste bevestigde wandelingen online). Deelname aan de wandelingen is uiteraard gratis. Vervoerskosten van het voor- en na trasport zijn voor eigen rekening (tip: met een weekend ticket van de NMBS is aanzienlijk goedkoper dan het normale weekticket).

Meer info