Laboratoria Mobiele Alternatieven

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit wil kleine en middelgrote steden en gemeenten in Vlaanderen overtuigen van de meerwaarde van participatief werken rond lokale mobiliteit. In samenwerking met haar leden ontwikkelde men daartoe een flexibele, laagdrempelige methodiek.

LaMA laat burgers samen met experten meedenken. Zij beschikken immers over informatie die beleidsmakers en experts vaak over het hoofd zien. De focus ligt op één concrete zone in de stad of gemeente. Iedereen die er woont, werkt, of om een andere reden vaak komt, zit samen rond de tafel om te dromen en experimenteren rond lokale mobiliteit. Zo ontstaan nieuwe maatregelen die gegroeid zijn van onderuit en die daardoor een groot draagvlak kennen. Uniek aan deze Laboratoria Mobiele Alternatieven is dat ze toewerken naar (tijdelijke) testopstelling die desgewenst na bijsturing herhaald kunnen worden. Mislukking is met andere woorden een optie. 

Het is de tweede jaar dat de LaMA-campagne loopt. In 2016 gaf het Netwerk Duurzame Mobiliteit de aftrap voor LaMA in 3 pilootsteden, in 2017 volgden 10 nieuwe locaties. Het resultaat van die denkoefening wordt tijdens de Week van de Mobiliteit uitgetest in proefopstelling in deze 10 steden of gemeenten.

Meer info over deze LaMA's is te vinden op www.laboratoria-mobiele-alternatieven.org. Met de steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Vlaams-Brabant.

Tijdens de Week van de Mobiliteit (16-22 september) draait LaMA proef in Blankenberge, Evergem (Belzele), Aarschot, Borsbeek, Lint, Tienen, Kortessem, Hasselt (Kermt), Zaventem en Londerzeel:

Tien LaMA's tijdens Week van de Mobiliteit '17 from Netwerk Duurzame Mobiliteit on Vimeo.

 

Onderstaande reportage blikt terug op de eerste edities in 2016:

Laboratoria Mobiele Alternatieven editie 2016 from Netwerk Duurzame Mobiliteit on Vimeo.

 

 

Facebook

Twitter