Samenzijn en ontmoeten op straat

Blog: "Samenzijn en ontmoeten op straat"

Als manager van Mobiel 21, beweging voor duurzame mobiliteit streef ik er naar om met mijn organisatie duurzame mobiliteit in al zijn aspecten te stimuleren.

 

Op dit moment worden straten te vaak gebruikt voor slechts één functie. Ons verplaatsen van A naar B. Nochtans zijn straten veel meer dan dat. Voor de opkomst van de auto waren straten wereldwijd een plaats waar mensen elkaar konden ontmoeten, waar handel werd gedreven en kinderen konden spelen. Ook als we op vakantie gaan naar zuiderse landen is net dat het gene wat ons aantrekt in de pittoreske steden van het zuiden. Wereldwijd zien we ook steeds meer steden die steeds meer functies beginnen terug te geven aan de straat. En dat niet alleen in Vlaanderen, maar in grote steden als New York, Londen en Parijs. De straat blijkt meer dan de weg te zijn.

 

De eerste functie die wordt teruggegeven is vaak die van de handel. Al lange tijd worden er in België steeds meer winkelwandelstraten aangelegd, nog steeds onder luid protest van lokale handelaars, maar toch blijft hun aandeel groeien, net als de handelaars gevestigd in die straten.

 

Op de Autovrije Zondag nemen steden, gemeenten en verenigingen het heft in handen om inwoners en bezoekers de kans te geven de verschillende functies van de straat opnieuw te ervaren. Door motorvoertuigen even stil te leggen, verandert de aanblik van de stad erg snel. Het eerste wat opvalt is meestal de stilte. Een gesprek met je buur, kan zonder stemverheffing.

 

Samenzijn en ontmoeten op straat is dan ook de eerste functie die we met autovrije zondagen willen stimuleren. Maar vaak biedt het ook de kans aan steden en gemeenten om leuke activiteiten voor jong en oud te organiseren op straat. Straten hoeven daarom zelfs niet absoluut autovrij, rekening houden met verschillende gebruikers en verschillende functies kan ook perfect in een kader van open straten, waarbij iedereen er gebruik van kan  maken.

 

Met Mobiel 21 wil ik graag mijn schouders onder dit project zetten door steden, gemeenten en verenigingen te ondersteunen in het organiseren van hun autovrije zondag en door heel Vlaanderen te tonen welke mogelijkheden de straat te bieden heeft.

 

Elke van Mobiel 21

Facebook

Twitter