Rafah uit Deurne: "Ik rij nu zoveel minder met de auto"

18.09.2018

Rafah is de mama van drie dochters. Ze komt uit Syrië en woont sinds 2002 in België. Ze overleefde kanker en doet sinds jaar en dag vrijwilligerswerk voor Dynamo in Deurne. Zo leerde ze het project Delende Buurten kennen, dat mensen uit haar buurt aanmoedigde om bewuster met mobiliteit om te gaan.

201809 Rafah Delende buurten 2

Rafah: "Ik gebruikte vroeger altijd de auto. Voor alles. Sinds ik mindervalide ben, ben ik niet meer goed te been. En dus dacht ik dat de auto voor alles nodig had. Om naar de stad te gaan, om vrienden in Brussel te bezoeken. Ik stond heel veel in de file, betaalde mij blauw aan tankbeurten en kwam gestresst thuis. Mijn dochters gaan overal met de fiets naar toe. Ze zeiden me vaak: "mama, je rijdt te veel met de auto en dat is niet goed voor het milieu"." 

"Delende Buurten daagde onze buurt uit om vaker met het openbaar vervoer te gaan. Dat was een goeie zet, want door samen iets te doen ben ik veel meer gemotiveerd. En zo ontdekte ik hoe makkelijk de tram en de trein zijn. Ik had echt geen idee dat het openbaar vervoer zo makkelijk, snel en goedkoop was. Mijn abonnement van De Lijn kost 55 euro voor een jaar. Als ik dat vergelijk met de vele parkeerticketjes die ik vroeger moest betalen... Nog een groot voordeel: ik beweeg nu veel meer, en dat is belangrijk voor mijn fragiele gezondheid. Mijn vriendinnen hebben de tram nu ook ontdekt en we gaan weer meer samen op stap. Extra gezellig."

201809 Rafah Delende buurten 1

Rafah: "Ik doe mijn auto nog niet weg. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet veel heffen en om boodschappen te doen heb ik mijn auto wel nodig. Zeker omdat ik niet kan fietsen. Sinds kort volg ik wel fietslessen bij de stad Antwerpen. Dat zijn vier sessies. De vorige reeks ben ik jammer genoeg moeten stoppen na een val, maar ik ga er weer volop voor. Mijn droom is een driewieler, dat lijkt me extra veilig. Daar ben ik nu voor aan 't sparen."

Meer info over Delende Buurten vind je op >> deze pagina.