Sioen: ,,Fietsen maakt plaats vrij voor creativiteit”

03.07.2018
Sioen

Al 15 jaar lang staat Sioen op het podium. Naast die passie voor muziek koestert hij er een al even grote voor fietsen. Bij zijn wielerploegje Spaak & Spier kennen ze hem als Siüntana, naar die andere berggeit. Elk jaar een berg beklimmen, is immers het devies van deze Gentse singer-songwriter. Fietsen zit hem duidelijk in het bloed.

Kruip je naast de koersfiets ook wel eens in het zadel van een ‘gewone’ fiets? Of meer nog: ben je al eens naar je eigen optreden met de fiets gegaan?

“Op een ‘gewone’ fiets rij ik nog amper. Mijn stadsfiets is ook een vintage koersfietske, vandaar. En ja, ik rij ook soms met de koersfiets van of naar een optreden. We zijn onlangs nog van Gent naar ‘t Sportpaleis in Antwerpen gereden om er ‘s avonds op het afscheidsfeest van Sven Nijs te spelen. De rit was wel enorm zwaar, hagelbuien inclusief en heel veel wind. We waren toch al iets te ‘choco’ toen we aankwamen. Gelukkig konden we wat recupereren en was het een korte set.”

Word je soms herkend door fans op de fiets?

“Sinds ik begin dit jaar peter was van de ‘1000km voor Kom Op Tegen Kanker’ associeert men mij inderdaad meer met het fietsen. Ik rij ook vaak cyclo’s met Spaak&Spier en in augustus nam ik deel aan ‘Climbing For Life’. Ik word dus ook meer op de fiets herkend, ja. Ze weten alleszins al meer hoe mijn kop er uitziet met een helm op ;-)”

Als muzikant kom je op heel veel plaatsen. Wat is volgens jou de meest fietsvriendelijke plek tot nu toe?

“Grappig dat je dat vraagt, want ik probeer zoveel mogelijk te fietsen als ik ergens op reis ben voor mijn optredens. De streek ontdekken, lukt het best op een fiets. Het is een ideaal tempo om veel te zien en te ontdekken.Waar ik het meest verrast over was, was Seoul. Het is ongelooflijk hoe zot ze daar zijn van de fiets. Langs de Han Rivier kan je eindeloos en honderden kilometers fietsen op perfecte fietspaden. Er zijn ‘food-shops’ waar ze speciaal voor de coureurs driehoekige ingepakte sushi’s verkopen. Er staan ook om de 10km mobiele fietsherstelplaatsen langs de kant van de weg waar je zelfs onmiddellijk een nieuw wiel kan kopen. Echt ongelooflijk! Ik ben er al veel gaan fietsen. Heerlijk!”

Geeft fietsen je evenveel voldoening als muziek maken? Of waarin verschilt het?

“Muziek maken en fietsen is totaal iets anders. Op de fiets moet je allesbehalve creatief zijn. Het is een totaal andere concentratie. Maar het is wel complementair. Ik merk dat, als ik veel gefietst heb, ik ook gemakkelijker muziek maak en schrijf. Vooral omdat ik me ‘vrijer’ voel na een fietstocht. Ik las ooit ergens in een interview dat fietsen ideaal blijkt om de gedachten te ordenen. Ik merk dat echt enorm. Door het fietsen krijg ik meer structuur, zie ik alles iets helderder en komt er op die manier plaats vrij voor creativiteit.

Anderzijds is zowel fietsen als muziek maken een vorm van zelftherapie. Eens uw ziel uit uw lijf fietsen of schreeuwen op een podium werkt ook als uitlaatklep. Ik voel me na beide bezigheden sowieso veel beter. Meer in het reine met mezelf. Even elke negativiteit of agressiviteit overboord gooien. Het maakt me een aangenamer mens, voor mezelf én mijn omgeving.”

Tekst: Anne De Smet (Fietsersbond)
Lid worden van de Fietsersbond?

Photo credits: Fietsersbond