Projecten

10.04.2024
30 Dagen Minder Wagen logo

30 Dagen Minder Wagen

In 2021 gaven we het startschot voor de campagne 30 Dagen Minder Wagen. In juni 2024 organiseren we het voor de derde keer samen met 7 leden van ons: Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Mobiel 21, Autodelen.net, Voetgangersbeweging, Trage Wegen en Mpact.

Duizenden Vlamingen laten dan de hele maand juni zo veel als mogelijk hun auto staan en kiezen voor duurzaam vervoer: te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of een deelwagen. We willen daarmee een duidelijk signaal geven naar de overheid: investeer in openbaar vervoer, fiets- en wandelpaden! 

Alles over 30 Dagen Minder Wagen

Week van de Mobiliteit

Week van de Mobiliteit

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert sinds 1996 de Week van de Mobiliteit als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen van 16 tot 22 september actie voor meer duurzame mobiliteit.

alles over de Week van de Mobiliteit

Logo LaMA

LaMA

LaMA staat voor Laboratoria Mobiele Alternatieven, een uitgewerkt en getest cocreatief traject om samen met burgers mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. Tientallen gemeenten gingen hier al met succes mee aan de slag. Netwerk Duurzame Mobiliteit inspireert beleidsmakers en leidt begeesterde participatiemedewerkers op om aan de slag te gaan met deze methode.

Alles over LaMA

ons buurtpunt

ons buurtpunt

Door de komst van een buurtpunt in een dorp of stadwijk zijn inwoners niet meer voor alles op hun auto aangewezen: minder mobiliteitsproblemen, goed voor milieu, klimaat en gezondheid. Bovendien behouden senioren en mensen die mensen die geen auto ter beschikking hebben (langer) hun onafhankelijkheid.

Met het project 'ons buurtpunt' in Vlaanderen bieden wij ondersteuning bij de opstart, coachen we bestaande buurtpunten en vormen we een netwerk voor kennisdeling.

Alles over ons buurtpunt

Logo verover de ruimte

Verover de ruimte

In het kader van het ambassadeurschap als SDG Voice 2021 lanceerden we in mei een oproep aan de Vlaamse bevolking: verover de ruimte! Zo bracht Netwerk Duurzame Mobiliteit burgers en lokale overheden dichter bij elkaar, om samen meer inspirerende, leefbare buurten te ontwerpen.

De oproep vertrok vanuit een brede alliantie Verover de ruimte van onder meer middenveld-organisaties, socioculturele verenigingen en betrokken ondernemingen. Onze oproep werd zo versterkt door meer dan 70 partners en vormde een mooie intro tot de Week van de Mobiliteit, waar we dit thema nog extra in de verf konden zetten.

alles over verover de ruimte

mobility is a serious game

In het voorjaar 2016 kwamen 6 geëngageerde burgers samen om “iets” te doen rond het thema Mobiliteit. Geïnspireerd door het werk van Laurent Bontoux van JRC (Europese Commissie) maakten we een mobiliteitsspel met als doel mensen te verbinden, empathie te tonen voor elkaars rol en door middel van het spel nieuwe ideeën te laten opborrelen. Na een uitgebreide testronde werd het spel gelanceerd op 21 juni 2017 op het Mobiliteitscongres.

alles over serious game