Opnieuw mobiel dankzij de Fun2Go fiets

22.05.2018
heejooankie

Ankie (68) en Leejoo (71) wonen in Essen en hebben nooit een auto gehad. Ze deden alles met de fiets: naar het werk, naar de winkel, de kinderen naar school brengen, op vakantie gaan, … Altijd met veel plezier en de wind in de haren.

Toen Leejoo in 2009 de diagnose MS kreeg ging het bergaf. Fietsen werd voor hem langzaamaan onmogelijk door evenwichtsproblemen. Ook een driewieler bood na een tijd geen uitkomst meer omdat Leejoo de fiets niet kon besturen. Als gevolg raakte Leejoo langzaam maar zeker geïsoleerd van de buitenwereld, met maar weinig sociale contacten.

Een vriendin van Leejoo en Ankie, een gepensioneerde ergotherapeute, nam hen op een dag mee naar “Stichting Rick” in Nederland, een organisatie die aangepaste fietsen uitleent aan personen met een beperking en ouderen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Ankie en Leejoo testten uitgebreid de Fun2Go fiets en waren er helemaal weg van. Op deze elektrisch ondersteunde duo fiets kan je met twee naast elkaar kan zitten. Trappen doe je allebei, sturen doet enkel de linkse persoon. Vol enthousiasme kochten ze de fiets. In de lente van 2017 konden ze er eindelijk samen weer op uit, de natuur in. Maar het bleef niet bij louter plezieruitstapjes. Ankie en Leejoo gebruiken de fiets intussen ook om te gaan winkelen, naar de kapper te gaan, naar de dokter en de tandarts, … Ook koude schrikt hen niet af, in de winter blijven ze fietsen. En wanneer het wat verder is, nemen ze de trein. Het koppel maakt op voorhand een afspraak met de stationschef zodat de fiets veilig kan achtergelaten worden in een opslagruimte. Ankie en Leejoo zijn dankzij deze aangepaste fiets samen opnieuw actieve fietsers.

"Ik ben zo blij dat Leejoo nu niet meer alleen thuis moet achterblijven maar gewoon met mij mee kan!"
Ankie

Er bestaat een breed aanbod aan aangepaste fietsen waarmee ook fysiek minder mobiele personen zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Leejoo en Ankie kochten hun fiets bijvoorbeeld bij fabrikant Van Raam in Nederland, maar ook in België zijn er mogelijkheden om aangepaste fietsen te testen. Het UZ Leuven heeft een adviescentrum voor aangepaste fietsen, en op deze pagina vind je een overzicht van waar je aangepaste fietsen kan testen en huren.

Dank aan Ankie en Leejoo, leden van de Fietsersbond, om hun verhaal te delen!